1. Příprava
a. Potřebné ingredience: 500 g žitné mouky, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 2 lžíce sušeného droždí, 300 ml vody.
b. Příprava: Smíchejte všechny ingredience dohromady ve velké míse.
2. Knetení
a. Zpracujte těsto na pomoučeném vále.
b. Knette asi 10 minut, dokud se těsto nestane hladkým a elastickým.
3. Krok kvašení
a. Nechte těsto kynout v míse přikryté utěrkou asi 45 minut.
4. Formování
a. Těsto vyválejte na placku a zabalte je do tvaru bochníku.
b. Nechte ještě kynout asi 15 minut.
5. Pečení
a. Nechte předehřát troubu na 225 °C.
b. Připravte plech na pečení s papírem na pečení.
c. Vložte bochník na plech a dejte jej do trouby.
d. Pečte asi 35-45 minut.
6. Dokončení
a. Po vyjmutí z trouby nechte chleba vychladnout na mřížce.
b. Chléb je připraven k servírování.